Wat is een Mondhygiënist?


Een mondhygiënist richt zich op preventie en mondverzorging, om zo tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen én te bestrijden. Een groot aantal mondhygiënisten is in dienst van een tandarts, maar mondhygiënisten kunnen ook werkzaam zijn in een eigen praktijk (vrijgevestigd). U kunt rechtstreeks bij de mondhygienist terecht als u hulp nodig heeft bij uw mondverzorging en/of het voorkomen van tandbederf (cariës of gaatjes) en tandvleesaandoeningen. De mondhygiënist kan u dan bijvoorbeeld advies geven over mondhygiënemaatregelen.

 


Wat doet een Mondhygiënist?


- brengt de mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stelt een passend behandelplan op;

- doet bacterieel onderzoek bij tandvleesproblemen

- geeft uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedinggewoonten, roken en afwijkend mondgedrag van het gebit;

- geeft voorlichting en instructies over gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen;

- verwijdert plaque, tandsteen en aanslag en maakt worteloppervlakken glad, zo nodig met behulp van verdoving;

- brengt gebitsbeschermende middelen aan, zoals fluoride;

- bepaalt samen met de patient hoe zij hun hele leven lang een gezonde, schone mond kunnen hebben en houden.

 

waarom naar een mondhygiënist?


Een leven lang een gezonde, schone mond. Wie wil dat niet? Door goed te poetsen en tussen de tanden en kiezen te reinigen, kunt u uw mondgezondheid zelf positief beinvloeden. Maar de mondhygiënist, als specialist op het gebied van preventieve mondzorg, kan een extra belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van uw mondgezondheid.

 

Preventie


Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Ook dit geldt voor uw mondgezondheid!

Wanneer u uw gebit zo goed mogelijk onderhoudt door het regelmatig te reinigen, bewust te zijn van lifestyle factoren en in het bezit te zijn van een goede gezondheid, kunt u de meeste problemen in de mondholte voorkomen. Samen met de mondhygiënist kunt u een plan opstellen om hier zo goed mogelijk mee aan de slag te gaan! Keyword van de behandeling is dan ook preventie, hier valt en staat alles mee. Tijdens behandelingen zal dan ook veel tijd en aandacht worden besteed aan het geven van instructies en het controleren van de mondhygiëne.

 

kindertandverzoring


De jeugd is de toekomst! Het is dan ook heel belangrijk dat deze jeugd optimaal kan profiteren van alle gemakken van deze tijd, en dus ook het bezoeken van een mondhygiënist.

Naast een jaarlijkse controle bij de tandarts, kan de mondhygiënist hulp bieden bij het onderhouden van het gebit, maar zeker ook tips en trucs geven hoe dit zo makkelijk en efficiënt mogelijk bereikt kan worden. Ook wanneer kinderen zich niet op hun gemak voelen in de behandelstoel, kan door regelmatig een bezoekje te brengen aan de mondhygiënist een vertrouwensband worden opgebouwd, waardoor angst verleden tijd wordt.

In onze praktijk wordt veel aandacht besteedt aan het opbouwen van deze vertrouwensband en dit is per kind verschillend wat voor aanpak dat behoeft. Er wordt dan ook na het eerste consult een plan opgesteld hoe dit het beste bereikt kan worden en in overleg met kind en ouder besloten hiermee aan de slag te gaan.

Ook voor het maken van sealants (berschermlaagjes) in de blijvende kiezen, kunt u bij ons in de praktijk terecht.

Let wel: Behandelingen tot 18 jaar worden volledig vergoed uit de basisverzekering!